Social Icons

Pages

10 Haziran 2013 Pazartesi

Aşkale İlçe Tanıtımı 5

 ortadan kaldırılmaları nedeniyle bucak olma sıfatlarını kaybetmişlerdir. Aşkale’nin ilçe olduğu yıl, nüfusu 2000’i aştığı için Belediye Teşkilatı kurulmuş ve 1938 yılında da Belediye Başkanlığı seçimleri yapılmıştır. İlçeye bağlı Kandilli beldesi 1970, Yeniköy ise 1994 yılında belediyelik olmuş ve İlçe’deki belediye teşkilatı sayısı üçe çıkmıştır. Ancak Yeni yasayla birlikte Nüfusu 2000’nin altında olan belediyelerin kapanmasıyla ilgili resmi gazetede yayımlanan belediyeler kanununu ile Yeniköy ve Kandilli Belediyelerimiz kapatılmıştır. İlçemiz, merkez ve merkeze bağlı iki belde, 68 köy , 13 mezradan müteşekkil olup, merkezinde 10, beldelerinde 6, köylerinde 63 olmak üzere toplam 79 muhtarlık bulunmaktadır. Bir köyümüz( Ardıçyayla ) göç nedeniyle boşanmış olmakla beraber, tüzel kişiliği devam etmektedir. 
AŞKALE İLÇE KÜLTÜR VE TURİZM
 Tarihi ve folklorik özellikleri ile belli bir zenginliğe kavuşmuş olan Erzurum kültürü ile Aşkale kültürünü özdeşleştirmek mümkündür. Bunda aynı tarihi yaşamışlık ve birbirine yakın yerleşim merkezi olmaları önemli etkenlerdir. Aşkale halkı, kendine özgü manileri, türküleri, halk değimleri ve mistik folklörüyle bu ortak kültüre katkıda bulunmuş ve bulunmaya da devam etmektedir. Aşkale, tarihi eserler bakımından fazlaca zengin olmamakla beraber, bir çok tarihi kalıntıları (Aşkale kalesi, Cinis höyüğü, Evrenli kümbeti, Ağveyis hanı, Hacıbekir kervansarayı, Ziravank harabeleri... ),
 ziyaret yerleri ve efsaneleri vardır. Bunlardan tarihi kalıntılar tarih araştırmacılarının ,ziyaret yerleri ve efsaneler ise mistik folklör'ün etkili olduğu halkın ilgi alanlarıdır. Ayrıca yakın tarihin izlerini taşıyan ve onu yaşatan "Kop Şehitleri Abidesi" tarihine saygılı Türk halkının ziyaretgahı olarak Aşkale'nin kültürel mirasları arasında yerini almıştır. İlçemiz sosyal bünyesinde Anadolu'nun değişik kültüründen insanları barındırmakla, tipik bir Anadolu kasabası olmaktan ziyade, modern bir sosyal yapı görünümündedir. Bu durum ,İlçeye hoşgörü ve kültürel zenginlik kazandırmakta ve sosyal yapısı itibariyle içe kapanık değil, değişime açık bir oluşuma katkı sağlamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Pages 211234 »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız