Social Icons

Pages

4 Ocak 2013 Cuma

İspir İlçe Tanıtımı 3

özel alan
ispir ilçe si kurtuluş savaşında ermenilere karşı,haraket saha planları başkapan müftü ve avcı köylü mevlüt efendi tarafından yapılmıştır.mevlüd efendi sultan abdulhamit tarafından özellikle bu bölgeye tayin edilmiştir..bölgedeki ermeniler ve yandaşları mevlüt efendinin ispirden alınması için çok üğraşmışlardır <<belge aşağıda>>
mevlüt efendi halit paşa bölgeye gelmeden bayburt everek te ve ispir çermelide savaşacak askeri halk tan hazırlamış idi...suluka hasan ve hüseyin kardeşleri çermelide masat boğazını kestirmiş ve 1.5 yıl ermeni çeteleri bu alandan erzuruma ve ispire girememiştir..mevlüt efendiye abdulhamitin verdiği görev kadı katipliği ,nüfus müdürlüğü tapu kadostra müdürlüğü bu görevleri aynı anda yapıyor idi...erzurum kongresine katılmış teşkilatı mahsusa isteği ile katılımı gizli tutulmuştur..
İSPİR İLÇE COĞRAFYA
 COĞRAFİ YAPI
 İlçemiz Erzurum’un kuzeyinde Mescit dağlarının kuzey eteklerinde ve Çoruh nehri vadisinde kalmıştır. Rakımı 1050 metre olup; yüzölçümü yaklaşık 2100 Km.2 dir. İlçemizin doğusu Tortum ve Yusufeli, batısı Pazaryolu, Kuzeyi Rize ve Artvin, Güneyinde ise Bayburt ile sınırlıdır. 2400 ile 3900 metre arasında irili ufaklı çok sayıda dağ mevcuttur. Kaçkar (3937 m.) Mescit (3240m) Toros (3500m.) Devedağı 3363 m.) Bozan (2292 m.) gibi yüksek dağları bulunmaktadır. Türkiye’nin en önemli akarsularından biri olan Çoruh nehri (Yaklaşık 335 Km.) de İlçemiz sınırları içerisinde doğup, ilçemizi baştan aşağı ikiye bölmektedir.
İSPİR İLÇE İKLİM
 İKLİM İlçemiz karasal iklim ve deniz iklimi arası bir geçiş yeri olup, ağırlıkla karasal iklim özellikleri görülmektedir. İlçemizde yıllık yağış miktarı 516-677 lt. civarında mevsimlere göre dağılım aşağıdaki tabloda verilmiştir. En fazla yağış İlkbahar aylarında 215.3 lt. en az yağış Kış aylarında 101.02 lt. miktarında görülür. Yandaki Grafik yıllık yağış miktarının mevsimlere göre dağılımını göstermektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız