Social Icons

Pages

26 Ocak 2013 Cumartesi

Pasinler İlçe Tanıtımı 9

Pusuya doğru çekilen Bizans ordusu, bu tuzağı geç fark etti. Geri çekilmeye çalıştıkları sırada Ermeniler ve yedek güçler cenk alanından kaçtılar. bütün anlamıyla çembere alınan Bizans ordusu, akşama kadar süren Türk hücumlarıyla âdeta yok edildi. İmparator yaralı bi şekilde ele geçirildi (26 Ağustos 1071).Alp Arslan, imparatorun umduğunun aksine, ona epey iyi muamele etti; saygı gösterdi. Aralarında yapılan anlaşmaya göre, imparator kurtuluş akçası (fidye) karşılığında serbest bırakılacaktı. buna ilave olarak Bizansın elindeki her Müslüman tutsaklar salıverilecek ve Selçuklulara yıllık vergi ödenecekti. yalnız Türk askerlerinin eşliğinde memleketine gönderilen Romanos Diogenes tahtından indirildi. Gözlerine mil çekilerek hapse atıldı. Yerine geçenler bu anlaşmayı tanımadılar. Bunun üzerine Türk komutanlara Anadolunun fethinin tamamlanması emri verildi.
Malazgirt Zaferi sonuçları itibarıyla hem Türk tarihi, hem de dünya tarihi bakımından epey büyük 1 ehemmiyet taşımaktadır. Malazgirt Zaferi sonucunda Anadolunun kapıları kesin bi şekilde Türklere açılmış oluyordu. böylelikle Anadolunun, Türklerin ebedî vatanı olması için en büyük adım atılmıştır. Zaferden sonraları Anadoluda irili ufaklı birçok Türk devleti kurulmuş, Türkiye Cumhuriyetine kadar uzanan Türkiye tarihi başlamıştır. Bu zaferle, Türklerin İslâm dünyasındaki prestiji ve liderliği daha da güçlenmiştir. Malazgirt Zaferi, Avrupada da derin izler bırakmıştır.
Bizansın yenilmesi üzerine birbirini de tehlikede gören Hristiyan Avrupa, Türklere karşı ittifaklar oluşturmuşlardır. Haçlı ittifakı aslında bu zafere 1 tepki bi şekilde doğmuştur. Haçlı Seferleriyle Türk ilerleyişi durdurulmak istenmiştir . Malazgirt Zaferi birlikte Anadolunun kapıları ardına kadar açılmış idi. böylelikle Anadolunun Türkleşmesi safhası başlamış ve dar süre zarfında Türkler Anadoluda çoğunluğu sağlamışlardır. Anadolunun muhtelif yerlerinde irili ufaklı Türk devletleri ortaya çıkmıştır.
Pasinler Erzurum ilinin bir ilçesidir. Pasinler bölgede Hasan Kale olarakta adlandırılır. Kalesi ve şifalı kaplıcaları ünlüdür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız